3 min read

Een SaaS oplossing in de cloud; wat is dat precies?

Een SaaS oplossing in de cloud; wat is dat precies?

Binnen organisaties wordt vaak een strategische keuze gemaakt voor software in de cloud of juist on premise. Waar voorheen on-premise populair was, is er de laatste jaren een flinke opmars naar de cloud. Voor veel organisaties is het ook niet meer te doen om alle systemen up to date te houden en de beveiliging op hoog niveau te houden. Dat is een kostbare aangelegenheid waarbij veel kennis en expertise nodig is.

‘Cloud-first’ (als er een geschikte cloud oplossing is, dan krijgt die de voorkeur) en ‘Cloud-only’ zijn twee bekende strategieën als het gaat om de adoptie van cloud oplossingen. Waar tot voor kort veel organisaties een Cloud-first strategie hanteerden, zorgt Covid-19 voor een shift tussen deze twee strategieën. Meer organisaties kiezen nu voor een Cloud-only aanpak en onderzoeksinstituut Gartner verwacht zelfs dat 30% meer software investeringen gedaan zullen worden op basis van een Cloud-only benadering.

Om goed uit te kunnen leggen wat de verschillen tussen onze on-premise oplossingen en
onze cloudoplossingen zijn, is het allereerst van belang dat de termen duidelijk zijn. Er zijn namelijk verschillende mogelijkheden als je kiest voor de cloud en wij zien nog wel eens dat er wat termen door elkaar gehaald worden. Met name cloud, Hostingpartij en SaaS zorgen voor onduidelijkheid.

data-security-300x260-1

 

 

On-premise

De meest bekende en duidelijke. Je bent al in het bezit van servers en het beheer daarvan doen jullie als organisatie zelf. Je schaft software aan en de leverancier installeert de software op je eigen servers. De software is van jou, de servers zijn van jou. Het beheer van hardware en software is jouw verantwoordelijkheid.

Server en beheertaken zijn uitbesteed aan een hostingpartij

Dit wordt door sommigen gezien als ‘we werken in de cloud’, maar eigenlijk ligt het dichter bij een on-premise situatie. Het geeft alleen de perceptie dat je werkt in de cloud omdat het een externe server is. Je huurt zelf een server waarop de software geïnstalleerd wordt. Die software schaf je aan, net zoals bij een on-premise situatie en de leverancier van de software installeert het op je gehuurde server. Het beheer ligt grotendeels nog bij jezelf, zo ben je bijvoorbeeld zelf verantwoordelijk voor het maken van backups en net als bij on-premise heb je weinig invloed op de capaciteit van de server, tenzij je iets verandert in je huurcontract.

Het kan ook zijn dat er een cloud omgeving wordt afgenomen bij de hostingpartij. De hostingpartij opereert dan meer als een tussenpersoon/functioneel beheerder en in dat geval werkt de organisatie in de cloud en kan de software daar ook geïnstalleerd worden. Ook hier geldt dat de software op een traditionele manier geïnstalleerd wordt die lijkt op een on-premise situatie.

Cloud

Bij een cloud situatie neem je software af van een leverancier die dit via de cloud aanbiedt. Je bent geen eigenaar van de software en de server, beide huur je. Je bent uiteraard wel eigenaar van je eigen data die je verwerkt met die oplossing. Het beheer van de hardware en de software ligt volledig bij de leverancier. De leverancier kan serverruimte in grotere hoeveelheden afnemen en daarmee betere kwaliteit leveren tegen een gunstiger prijs dan je zelf ooit kan huren.

SaaS

SaaS staat voor ‘Software as a Service’, oftewel je legt de verantwoordelijkheid voor het beheer van de software volledig in handen van de leverancier. Je verwacht dat de dienst het altijd doet én je beschikt altijd over de laatste versie van de software. Je hoeft geen aanvullende programma’s te installeren om de software te laten werken en je bent altijd en overal in staat om direct aan het werk te kunnen.

Dit is de situatie waar je het meest van profiteert, een SaaS oplossing in de cloud. Denk maar eens aan updaten van de software. Met een SaaS oplossing in de cloud heb je daar geen omkijken naar, maar als je een SaaS oplossing op een on-premise server zou hebben, dan moet de leverancier via je IT afdeling toegang krijgen tot de server, vaak op locatie dus meestal ook op afspraak. Je ervaart op die manier minder voordeel van een SaaS oplossing. Als wij het over onze cloud oplossing hebben, dan gaat het over een SaaS oplossing in de cloud.

💡 Leestip: De voordelen van een purchase to pay oplossing in de cloud

 

Is je keuze futureproof?

Kritisch blijven kijken naar de strategie die ooit gekozen is, is heel gezond. Past die strategie nog bij de huidige omstandigheden, is de gekozen strategie nog steeds toekomstbestendig? Dit geldt op bedrijfsniveau maar ook op afdelingsniveau. Dat doe je als financieel professional en dat doen wij als leverancier ook. De opmars naar de cloud is niet meer te stoppen en ook wij gaan daarin mee, op een manier die ook nog eens voordelen biedt ten opzichte van je huidige on-premise oplossing.

shutterstock_484925347-300x200

 

 

Inspiratie opdoen deze zomer? Met deze tips gaat dat zeker lukken!

Inspiratie opdoen deze zomer? Met deze tips gaat dat zeker lukken!

De zomer. Wat is het toch een heerlijke tijd. Er hangt een ander soort energie in de lucht, vind je ook niet? De zomer is bij uitstek hét moment om...

Read More
Isah gebruikersdag: Terugblik 2023

Isah gebruikersdag: Terugblik 2023

De Isah gebruikersdag op 12 oktober was een groot succes! We willen alle aanwezigen bedanken voor jullie betrokkenheid en inzet. De ochtend stond in...

Read More
Wat organisaties verwachten van de financiële afdeling van 2025

Wat organisaties verwachten van de financiële afdeling van 2025

Big data, Artificial Intelligence, robotisering, automatisering; allemaal begrippen die we scharen onder de ‘digitale transformatie’. Dat die...

Read More